07.07.2010

NRK - gå å græv dåkk ned! NO!!!

Så kom den vidunderlige lisensen da....1200 kroner skal de ha, fra juli til desember. Jeg tror jeg klikker mentalt, i vater, kryss og på tvers. Jeg ser litt på nrk, det skal jeg innrømme. Men skulle heller ønske at den kunne blitt en betalingskanal og at man selv kunne velge om man ville ha den eller ikke. Som statskanal har de vel rett til å være på alle distrubitørenes lister over kanaler man faktisk MÅ ha(som en del av en grunnpakke f.eks). Jeg må bare hilse og si at jeg er ikke så overvettes interessert jeg...så om noen bare kunne lage en pakke UTEN NRK, skal jeg gladelig bytte til den pakke. Jeg betaler jo allerede for å ha Canal Digital (noe av dette må vel gå til NRK?).

Det er et evig spørsmål om denne lisensen. Og jeg må si at jeg vil gjerne ha den fjernet, innføre betaling og valgfrihet. Da er vel kanskje sjansen for at NRK dessverre mister "seere" ganske stor. Kjente at jeg ble forbanna ja...i en mild form dog..og at jeg ikke likte at de har satt opp prisen. Men er vel ikke til å unnslippe, kan jo se hva som skjer om man ikke betaler.....

9 kommentarer:

Kristianfj sa...

Ønsker du da bare tv-kanaler som er finansiert av reklame? Ingen programmer der man går i dybden på ting, der man har et ansvar som rikskringkaster? Vil du bare ha ørkesløse tv-kanaler som Fem, TV3 OG TVN som sender lettbeint underholding uten substans 24/7?

Elisabeth sa...

Det er vel ikke det jeg sier, men jeg sier at det burde være valgfritt hvorvidt man vil ha nrk og de to andre nrk kanalene eller ikke. Slik det er i dag, må alle ha det, enten man ser på dem eller ikke. En mer valgfrihet og mulighet til å velge kanalen som man gjør med andre, og da betale for den som man gjør med andre kanaler.

NRK er også reklamefinansiert, det er bare ikke 15 min med reklame som på tv3.

Har man f.eks en PVR dekoder, er det jo bare å ta opp, og enkelt spole forbi reklamen.

Reklame gjør meg forsåvidt ingenting, men såklart, det finnes grenser. Men noe må det uansett bli. Det er hard konkurranse og kanaler trenger penger.

Jeg sier ikke at nrk er en dårlig kanal, men jeg sier at jeg skulle ønske, igjen, at det var lagt opp til litt mer valgfrihet når det kommer til kanalvalg.

Og...NRK har jo også gått igjennom forandringer, om det er så veldig dyptgående kan man jo diskutere. Selv om jeg på en måte skjønner poenget ditt..

Lisens er avlegs....for mamma finnes det bare en kanal. Det gjør det ikke for meg. Folk er forskjellige og har forskjellige behov, dette burde man jo også ta hensyn til. Synes no jeg da. Jeg liker å blir foret med underholdning, det er derfor jeg ser på TV, ikke nødvendigvis for å få vite om steinalderen og apekatters hemmelige liv i de indre Amazonas.

AudM sa...

herregud jaaa.. hater det der! er så SYKT unødvendig.. tenk om alle kanalene skulle holdt på sånn da, vi hadde ikke hatt rå til tv..

Elisabeth sa...

Alle betalte også en sum for å få tilgang til det digitale bakkenettet etter at det gamle nettet ble stengt. Der har man en utgift. Så skal man gjerne ha kabel/parabol, ny dekoder til dette. Dette koster penger. Skal du f.eks kjøpe en ny dekoder koster dette deg ca 3000,- kroner. Vel og merke en engangssum. Deretter kan du velge pakke, om du da velger en pakke med mange kanaler betaler du ofte 2-400,- i måneden. Kanskje tilbyr denne bredbåd, så er du oppe i 500,- (dette er bare litt gjetning).

Vi bor i et borettslag og betaler for Canal Digital her. Helt greit. Så må vi da også betale lisens, som er 1217/6=202,- i mnd. Om man da er skikkelig "uheldig" kan man faktisk sitte med en utgift for tv på ca 5-700,- i mnd. Dette inkl.lisens. Og med all den reklamen som er. Jeg vet ikke helt jeg. Men kommersielt er det og betaler for reklamen gjør vi også.

Så ja, jeg er for at man har større valgfrihet, kanskje til ulik pris, etter behov, men den lisensen..ja...

Anonym sa...

Hører du ikke på radio heller?
P3? P1?

Elisabeth sa...

Godt poeng, men jeg hører faktisk aldri på radio, selv om det kanskje høres litt fantastisk ut. Det jeg hører av musikk lytter jeg til via Spotify e.l. og her kan jeg faktisk VELGE om jeg vil betale, eller ikke betale.

Anonym sa...

Stemmer på kvalitet og har, som de fleste nordmenn, råd til å betale for det...Null reklamepauser er verd hver krone.

Noen mener at NRK bør finansieres direkte over statsbudsjettet. Argumentene holder vann rent på overflaten, men: det er hovedsaklig folk fra partier som tradisjonelt ikke har så særlig mye til overs for NRK som foreslår sånt, kanskje fordi hver gang det har blitt prøvd før i andre land har det ført til at pengesummen fort har skrumpet inn til en brøkdel av det det var med lisensen.

Andre mener at de ikke vil betale for en kanal de ikke ser på. Til det sier jeg uten å unnskylde meg: Om du aldri noensinne ser på NRK har du elendig smak når det kommer til fjernsyn. Vil du heller se på Åndenes Makt enn Urix? Heller Celebrity Island 13 enn Spekter? I så fall: Kast TVen din - du har begrenset tid i denne spennende verden! Det er mye mer berikende ting du kan gjøre. Les en bok, by en venn på en kopp kaffe og en prat, øv litt gitar, hva som helst!

Det koster å lage TV. Det gjør det virkelig. Og pengene må komme fra et sted. Selv om NRK etter min mening ikke er hva det engang var, er de fremdeles i en helt annen liga enn de reklamefinansierte kanalene som TV2, TV Norge, og TV3 (som såvidt jeg kan forstå likegodt kunne være en videospiller i et skur et sted... lager de noe som helst selv?).

For reklamefinansierte kanaler er ikke seeren kunden; de er produktet. Det viktige er ikke å gjøre seeren smartere, bedre informert, lykkeligere - det viktige er å få flest mulig seere å levere til de virkelige kundene, annonsørene. Da blir det veldig ofte "laveste fellesnevner"-TV.

NRK er den eneste mediekanalen som hovedsaklig leverer programmer med substans i Norge. TV2 glimter til av og til, men det er mye dårlig der og. TV Norge... TV Norge er på sitt intellektuelt beste når de sender prøvebildet.

NRK er også hjem for faste holdepunkter for hele Norge. De aller fleste i Norge har et veldig spesielt forhold til hverdagshelter som for eksempel Vidar Theisen og Kristen Gislefoss, KLM, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen, Ingrid Espelid Hovig, Knut Bjørnsen, og andre kjente og kjære folk i hverdagen: Listen bare fortsetter.

Uten NRK blir landet kjedeligere, kulturelt fattigere, og... ja, vi ville blitt dummere.

Skal disse hølydte, sutrete folka ta fra oss den eneste norske kanalen som leverer brukbar TV? Over mitt lik! :)

Anonym sa...

Sorry. Pc'en klikka litt her, skulle ikke ha tre like innlegg:)

Elisabeth sa...

Det går bra.

Jeg synes at NRK lager en god del. Men lisensen setter jo alltid sinnene litt i kok, og forståelsen for at penger må være tilstede, er jo der. Jeg vet jo at det ikke er gratis å lage tv/radio. Det er ikke det som er poenget.

OM jeg ser mye søppel TV - det gjør jeg helt sikkert, men jeg synger klassisk musikk som Bach, og er med i en boksirkel, jeg er veldig sosial og tar gjerne en kaffe eller øl med gode venner. Jeg tror for min del ikke at jeg blir særlig fordummet. Det handler litt om hvilken holdning man har til disse kanalene også. Jeg ser på TV3 og TVNorge kun for underholdningens del, jeg blir lei av all reklamen og klager over den, så klart (noe må man klage over).

Jeg ser ikke så ofte på NRK1, men det hender seg at jeg ser noen dokumentarer på en av kanalene. Ellers er det pinlig lite av NRK. Ser mye serier som jeg kjøper eller laster ned, ellers fungerer ofte TVn som bakgrunnsstøy. Det fungerer litt som radio gjorde for 20 år siden her i huset.

Jeg har også råd til å betale lisensen, men jeg mener at det likvel burde kommet et reelt alternativt, et veloverveid. Ikke et "jeg vil ha flere stemmer ved valget" alternativ. Men noe gjennomtenkt, som kan passe de fleste. De som vil ha NRK, de som vil betale for NRK, de som kanskje bare vil ha NRK2 og betale litt for det, og for de som ikke vil ha NRK....